Har du rätt till personliga assistenter?

Har du ett funktionshinder? Kanske du behöver hjälp med dina grundläggande behov? Du kan då ha rätt till personlig assistans och assistansersättning.

Om du är max 65 år och har stora och/eller varaktiga funktionsnedsättningar och behöver personligt stöd så kan du ansöka om att få personlig assistans, läs mer här. Detta kan man ansöka om hos Försäkringskassan eller hos kommunen. Vart du ska vända dig beror på hur mycket hjälp du behöver med grundläggande behov. Är det mer än 20 timmar per vecka är det hos Försäkringskassan du ansöker, annars kommunen.

Ekens assistans är ett bra assistansbolag

Om du behöver personliga assistenter så kan du få det via Ekens assistans, läs mer om dem på deras sida. Hos dem kan du få hjälp med att söka assistansersättning samt att de kan hjälpa dig att hitta rätt sorts personliga assistenter. Du får vara med att rekrytera om du vill det, så att du känner att det blir rätt personer. tt ha en eller flera assistenter i hemmet gör ju att det är viktigt att anställa rätt person. Det innebär att det bör vara både personkemi samt att de har rätt kunskaper och kompentenser.

Att ha en eller flera personliga assistenter innebär att en eller flera personer hjälper dig med saker som du inte kan göra själv på egen hand. De finns till där för att kunna hjälpa till med grundläggande behov så som att du ska kunna tvätta dig, klä dig, gå på toa, kommunicera med mera.

24 Jan 2022